“Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, τη δική μας νομιμότητα”

Του Τάσου Παππά

Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση τους τελευταίους μήνες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επειδή σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέρχεται αντιδημοκρατικά μέσα, επειδή υπάρχουν και σήμερα όπως στο παρελθόν παρακρατικά συστήματα, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση στον κατάλογο των χωρών για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, επειδή οι μυστικές υπηρεσίες που είναι υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, επειδή ο επικεφαλής της κυβέρνησης υποδύεται τον άσχετο στο ζήτημα των υποκλοπών παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εις βάρος του είναι συντριπτικά, επειδή η κλίκα των κολάκων στο μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά της να απαλλάξει το αφεντικό της από κάθε ευθύνη δαιμονολογεί, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η δημοκρατία από τους δημαγωγούς, καλό είναι να θυμηθούμε ένα περιστατικό που συνέβη μεν πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει σήμερα διδακτικά, αφού η συμπεριφορά της συντηρητικής παράταξης απέναντι στους θεσμούς και τους πολιτικούς αντιπάλους της παραμένει ίδια και απαράλλαχτη και ως προς τις μεθοδεύσεις και ως προς τη ρητορική. Παραθέτω την ανάρτηση του left.gr στις 25-1-2023 που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ηλιού (πέθανε 25-1-1985):

«Το 1962 ο Ηλίας Ηλιού, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, επισκέφθηκε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία που ασκείτο σε αριστερούς φοιτητές στα πανεπιστήμια από τη δεξιάς απόκλισης φοιτητική οργάνωση ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών), από παρακρατικούς της Δεξιάς, αστυνομικούς ενστόλους και ασφαλίτες. Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι. Ηταν φίλοι και οι δύο διανοούμενοι μεγάλου βεληνεκούς, με κοσμοπολίτικη παιδεία και πλούσια νομική και φιλοσοφική παραγωγή. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση κράτησε μερικά μόνο λεπτά και όταν ο Ηλιού βγήκε από το υπουργείο στράφηκε προς τους νεολαίους της ΕΔΑ και τους είπε: “Παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μου είπε ο κύριος ακαδημαϊκός και καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία”. Και συνέχισε: “Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε το χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Εχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο”. Κάποιος από τους νεολαίους τον ρώτησε: “Και συ τι απάντησες;” Και ο Ηλιού τότε είπε το ιστορικό: “Και μείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”. Το περιστατικό αναφέρει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Βήμα” της 20ής Ιανουαρίου 2013, με τίτλο “Ιστορικές φράσεις και πολιτικό ήθος”. Ο κ. Πάγκαλος ήταν αυτήκοος μάρτυς του περιστατικού, ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών (ΔΑΣ114), μιας μετωπικής οργάνωσης της Νεολαίας της ΕΔΑ, με σκοπό την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι θα έλεγαν σήμερα αν ήθελαν να μιλήσουν ελεύθερα και με ειλικρίνεια ο πρωθυπουργός ή κάποιος από τους κορυφαίους υπουργούς του (απ’ αυτούς που εμπιστεύεται και τους αναθέτει να κάνουν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό του) στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή σε κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχός της: «Κοίτα Αλέξη, Ευκλείδη, Ολγα, Νίκο, Πάνο, Εφη (ανάλογα ποιος ή ποια είναι απέναντί τους), θα είμαι καθαρός, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Μας τρομάξατε το 2015, δεν περιμέναμε να αντέξετε κοντά πέντε χρόνια, δεν περιμέναμε να πάρετε τόσο υψηλό ποσοστό στις εκλογές του 2019. Είστε επικίνδυνοι, είστε ακροαριστεροί λαϊκιστές, έχετε ελαττωματικές ιδέες, παρασύρετε τον κόσμο και παρά τους συμβιβασμούς σας -ας είναι καλά οι φίλοι μας οι δανειστές- επιμένετε να διεκδικείτε την εξουσία και επιμένουν πολλοί να σας θεωρούν χρήσιμους. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιστρέψετε. Εχουμε μοιράσει χρήματα στους φίλους μας επιχειρηματίες, έχουμε διορίσει παντού τα δικά μας παιδιά, έχουμε κάνει απευθείας αναθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουμε πουλήσει κοψοχρονιά δημόσια περιουσία, κλείσαμε συμφωνίες για αγορές όπλων.

Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες της χώρας και δεν εννοούμε να διαπραγματευτούμε τα κεκτημένα μας. Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και για να μην τολμήσει κανείς δήθεν ενάρετος φιλελεύθερος πολυτελείας να μας στριμώξει στήσαμε το κύκλωμα των υποκλοπών. Κρατάμε στο χέρι πολλούς για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Εσείς αν γυρίσετε μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να ψάχνετε, τάχα μου για να πείσετε ότι έχετε το ηθικό πλεονέκτημα και ότι θέλετε δικαιοσύνη παντού. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Τη δική μας νομιμότητα. Τη νομιμότητα όπως εμείς την καταλαβαίνουμε και όπως την εφαρμόζουν οι δικοί μας άνθρωποι στη δικαστική εξουσία. Είμαστε πλειοψηφία και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί